نوروفیدبک یک فرایند آموزشی است که درآن مغز خود نظم دهی را یاد میگیرد. در واقع هدف نوروفیدبک آموزش خود تنظیمی به مغز است و سعی دارد به مغز یاد دهد که چگونه خود راتنظیم کند. در مشکلات روانی شدت و نسبت امواج مغزی به هم می خورد. برای مثال:بلوکه شدن انرژی در اضطراب باعث کاهش آلفامی شود زمانی که به کمک نوروفیدبک تولید موج آلفا را افزایش می دهیم، در واقع خون رسانی به مغز زیاد وسیستم ایمنی راتقویت می کنید. در پیش فعای امواج بالای تتا و امواج کم بتا موجب ناتوانی در کنترل حرکات و حواس پرتی می شود و نوروفیدبک به مغز آموزش می دهد تا امواج تتا را کاهش و امواج بتا را افزایش دهد و این تغییر در امواج موجب کاهش حواسپرتی، افزایش تمرکز و کنترل حرکات اضافی می شود.
کاربردهای درمانی نوروفیدبک
1. بيشفعالی/كمبود توجه (ADHD): بيش از هر زمان ديگری، براي درمان ADHD از نوروفيدبك استفاده شده است. 85-80 درصدکودکان مبتلا به بيشفعالی به وسيله نوروفيدبك بهبودی كامل میيابند.
2.ناتوانی يادگيری: اين اختلالات در سنين دبستان شايع هستند. در درمان اين اختلالات، نوروفيدبك تحول بزرگی ايجاد كرده است. در اين مورد نوروفيدبك گاهی به تنهايی پاسخگوست و زمانی نیاز به کاردرمانی و روش های دیگر دارد.
3.اضطراب: بسياري از متخصصان، بكارگيری نوروفيدبك به منظور درمان اضطراب را يكی از عمدهترين موارد و زمينههای استفاده از نوروفيدبك ميدانند. اكثر آنها معتقدند اضطراب يكی از اولين مواردی بود كه به نوروفيدبك پاسخ داده است. نتايج پژوهشی نشان میدهد كه در حدود 90-80 درصد از بيماران اضطرابی با اين روش بهبود یافتهاند.
4.وسواس: سواس فکری و عملی نوعی از اضطراب است و نورزفیدبک در کاهش علایم آن بسیار موثر است.
5افسردگی: در درمان افسردگی اساسی زمانیکه هيچ درماني براي آنها كارساز نبوده، نوروفيدبك در اغلب موارد نتيجه بخش بوده است. در برخی از كشورها يكی از بهترين و معمولترين درمانها براي افسردهخويی (افسردگی خفيفی كه بيش از 2 سال دوام دارد، اما زندگي فرد را مختل نميكند) نورو فید بک است.
6.اختلالات خواب: اولين تغييراتی كه مراجعين عموماً بعد از شروع درمان با نوروفيدبك مشاهده ميكنند، تغيير و تنظيم خوابشان است. بنابراين میتوان از نوروفيدبك دردرمان اختلالات خواب نيز استفاده كرد.
7.صرع: در انواع صرع و در مواردي كه داروها مؤثر نبودهاند و بيماری بسيار مزمن و غيرقابل كنترل بوده است نوروفيدبك در درمان 70 تا 90 درصد بيماران موفق بوده است.
8.دردهاي مزمن و سردردهای ميگرنی: درمانگرانی كه از نوروفيدبك براي درمان دردهای مزمن و سردردهای ميگرنی استفاده كردهاند، اعلام كردند كه وقوع و شدت حملات ميگرن در اكثر موارد با استفاده از اين روش كاهش میيابد و حتي از بين می رود.
9.اعتیاد: نوروفیدبک می تواند در کاهش ولع و وسوسه استفاده ار مواد مخدر موثر باشد.
10- ارتقاء عملکرد: نوروفیدبک در ارتقاء عملکرد مدیران، ورزشکاران،هنرمندان و خلبانان بسیار موثر است.